Koło kulinarne

Pierwsze spotkanie Kółka Kulinarnego "Kuźnia smaku" miało miejsce 26 stycznia o godz. 16.30 w kuchni ośrodkowej na ul. Mariackiej. Uczestników było 10 osób, po dwie osoby w grupie. Każda grupa losowała swój przepis, który miała dokładnie przeczytać i wykonać. Zadaniem każdej grupy było też wybranie odpowiednich, podanych w przepisie produktów i odmierzenie tyle ile potrzeba. Było to chyba najtrudniejsze zadanie, a jednocześnie najważniejsze, bo od niego zależało czy dana potrawa się uda. Na końcu był najbardziej oczekiwany moment- wspólne smakowanie tego co nam wyszło czy nie wyszło,  połączone z szukaniem odpowiedzi: Jeśli się nie udało, to dlaczego? Czego za mało dodaliśmy, a czego za dużo? Uczestnicy uczyli się obsługi wagi kuchennej i przeliczania gramów na dekagramy oraz odmierzania płynnych produktów.Radość na twarzach i końcowy wygląd każdego z „kucharzy” świadczył o dobrej nauce połączonej z równie dobrą zabawą
J